Verhalenproject Witte Zusters

Verhalenproject Witte Zusters doet mee aan voorselectie Brabantse Erfgoedprijs 2017, vervolg op boek Dragers van Hoop en expositie De Witte Karavaan.

Op maandagmiddag 26 juni a.s. mogen initiatiefnemers Ilse van Dongen en Marina van Dalen hun verhalenproject De Verschilmakers, Witte Zusters in dialoog met andere ‘zingevers’ van nu, presenteren aan de jury van de Erfgoedprijs Brabant 2017. Uit 72 ingediende projecten zijn er 8 projecten door naar de tweede ronde, waaronder dit ‘oral history’-project met verhalen van oud-missionarissen in dialoog met hedendaagse verschilmakers.

De jury, met als voorzitter Gedeputeerde Henri Swinkels, kiest uit deze 8 pitchers vervolgens 3 projecten die doorgaan naar de volgende ronde, waarna het publiek uiteindelijk mag stemmen. De prijswinnaar ontvangt 10.000 euro plus een jaar begeleiding.

Dit verhalenproject zal bestaan o.m. uit interviews, briefwisselingen, foto’s, filmpjes en podcasts en wordt mede uitgevoerd door schrijfster Ilse van Dongen en fotograaf Laila Willems uit Tilburg.

Bedoeling is dat het immateriele erfgoed van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, die meer dan 100 jaar in klooster Sancta Monica in Esch hebben gewoond, wordt vastgelegd. Niet als een statisch geheel, maar als levend erfgoed wat nog steeds in ontwikkeling is en ook mensen kan bezielen in deze tijd. Omgekeerd kunnen de ‘tekenen des tijds’ ook religieuze congregaties inspireren om zinvolle keuzes te maken in hun missie vandaag de dag.

Dit tweede verhalenproject is een vervolg op het boek Dragers van Hoop, een leven lang missie, in april j.l verschenen en te bestellen via wittezusters.nl. Het boek sluit aan bij de tentoonstelling De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika, die nog tot eind oktober plaatsvindt in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in            St. Agatha bij Cuijk, zie voor meer info erfgoedkloosterleven.nl.