Zondag 20 mei (1e Pinksterdag) om 14.30 uur: Lezing Dr Thera Rasing,

Lezing van Dr. Thera Rasing op zondag 20 mei om 14.30 uur in St. Agatha

De invloed van de missie op de positie van meisjes en vrouwen in Afrika, m.n. in Zambia

Dr. Thera Rasingis gepromoveerd als cultureel/religieus antropoloog en gespecialiseerd in genderstudies. Sinds 1992 doet ze onderzoek in Zambia, vooral naar inwijdingsriten voor meisjes, en hoe de katholieke kerk daar mee om gaat. Ze maakte een uitvoerige studie van de katholieke kerk/Witte Paters en Witte Zusters in Zambia, en naar HIV/AIDS projecten van de katholieke kerk en de pinkstergemeenten. Ze is goed op de hoogte van Afrikaanse traditionele religies, de cultuur, globalisering, gezondheidszorg en de ontwikkeling en verschijningsvormen van het christendom in Afrika. Ze was docent en afdelingshoofd van de afdeling Gender Studies aan de Universiteit van Zambia (UNZA), en gaf les aan andere universiteiten in Zambia en aan de Catholic University Malawi (CUNIMA). Tevens doet ze onderzoek en is ze onafhankelijk consultant voor diverse internationale ontwikkelingsorganisaties, zoals de VN en andere NGO’s.

De lezing vindt plaats op de eerste verdieping van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Kloosterlaan 24, 5435 XD St. Agatha. De lezing start om 14.30 uur en duurt ongeveer 1 uur. De tentoonstelling op de begane grond:‘De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika’,kunt u vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur bekijken. Lezing is gratis, wel graag aanmelden vooraf via tel. 0485-311007 of viainfo@erfgoedkloosterleven.nl

Voor meer info en routebeschrijving, kunt u kijken op    www.erfgoedkloosterleven.nl   of   www.wittezusters.nl

Een van de vele boeken van Thera Rasing

Passing on the Rites of Passage: Girls’ Initiation Rites in the Context of an Urban Roman Catholic Community on the Zambian Copperbelt’ (uitg.African Studies Center Research Series, Leiden, 6/1995).

 

Foto’s Kees van den Boogaart      www.keesvandenboogaart.nl