Video Het Wereldhuis te Boxtel Het Tapijt voor de Vrede,

Het Wereldhuis te Boxtel Het Tapijt voor de Vrede,
Video Gemaakt door Jasper van den Elshout Producties uit Den Bosch.

 

 

Wat je al niet met doppen, deksels, cd’s en oude elpees kan doen…..

Als alternatief cadeau voor de opening van Woonzorgcentrum Wereldhuis in Boxtel, hebben de Witte Zusters een 3-daagse activiteit aangeboden aan alle bewoners, personeel en familieleden. Op woensdag 20 en donderdag 21 juni hebben we met elkaar een prachtig Tapijt voor Vrede gelegd in de lobby van het Wereldhuis. Dit onder de bezielende leiding van beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk, voor wie dit al het 30e Tapijt voor Vrede is wat ze samen met deelnemers uit alle windstreken legt.

Begonnen in 2015 op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, toen er veel Syriërs naar onze regio kwamen, legde ze het 1e Tapijt voor Vrede samen met hen in Maliskamp. Jaren later doet ze dit nog steeds, samen met vluchtelingen, dak- en thuislozen, kinderen, ouderen en voor wie maar mee wil bouwen. Als statement dat mensen, waar ze ook vandaan komen, samen kunnen werken en leven in een inclusieve samenleving. Dit wetende, vonden de Witte Zusters dit een passende activiteit voor het Wereldhuis, waar ook verschillende culturen en religies samenkomen.

En gezellig dat het was: veel bewoners kwamen naar beneden om ‘een dopje te leggen’. Degenen die niet meer konden bukken of rolstoel gebonden waren, kregen een grote emmer-deksel waar ze naar eigen idee een vredesbloem op konden leggen. Die deksels werden de rand van het Tapijt, waar in het midden gouden en zilveren schalen de zon, de maan en de sterren verbeeldden. Iedereen die naar de hemel kijkt, ziet tenslotte hetzelfde: de Melkweg, de maan en de planeten.

Ook het personeel en de vrijwilligers die aansloten, deden enthousiast mee. Sommige bewoners hadden zelf nog dopjes gespaard, die konden we meteen aanleggen. Een groepje Witte Zusters begonnen spontaan het logo van de Congregatie te leggen met dopjes en kleine bloemetjes, evenals het woord Pax (Vrede) en Caritas (Barmhartigheid). Ook de tafeltjes rondom het Tapijt werden met kleurrijke mandala’s belegd. Sommige mensen konden vrijwel niet stoppen met leggen, zoals bv. vrijwilligster Mimi, receptioniste Rita of Zr Leny. Anderen keken liever toe hoe ‘de hemel’ vanuit het midden werd opgevuld met blauwe, zwarte en bruine deksels. Zo groeide dit Tapijt langzaam in twee dagen uit tot een veelkleurig en bont symbool van wereldvrede en interculturele samenwerking. Op de 3e dag werd het samen met de deelnemers van het PUB (Pastoraal UitzendBuro) uit Den Bosch, binnen een half uurtje afgebroken en verdwenen alle doppen en deksels in een mum van tijd weer netjes gesorteerd in de manden en bakken. Klaar voor een nieuw Tapijt voor Vrede….

Allen hartelijk dank voor het meebouwen en gelukkig hebben we de foto’s nog!

Marina van Dalen, coördinator Missiezusters OLV van Afrika-NL

Zie ook:

www.villavanheeswijk.nl/tapijt-voor-vrede voor meer Tapijten van Vrede en ander werk van Marianne van Heeswijk

www.dagbestedingpub.nl voor meer info over het Pastoraal UitzendBuro in Den Bosch

www.zge.nl/berichten voor meer foto’s van 20, 21 en 22 juni

www.wittezusters.nl voor meer foto’s van dit Tapijt van Vrede