Tour Nostalgia naar Sancta Monica

Op 3 achtereenvolgende vrijdagen in juni zijn groepjes zusters teruggekeerd naar hun oude moederhuis Klooster Sancta Monica in Esch. Dit riep natuurlijk vele verhalen en herinneringen op. Over het kerkhof achterin de tuin, het Lourdesgrotje, de keuken en de kelder, het washuis, de chambrettes op zolder, het varken en de koe enz. Al die jaren dat ze hier gewoond hebben tijdens hun noviciaat, daarna op vakantie vanuit Afrika en later als definitief teruggekeerden. De zusters werden hartelijk ontvangen door de huidige bewoners, waaronder Tom, die er als een van de eersten in 2012 ging wonen, nadat het oude moederhuis verbouwd was tot appartementencomplex voor starters. De bewoners vertelden hoe zij er nu woonden en welke afspraken ze onderling hadden over het onderhoud van de enorme tuin etc. We zagen moestuintjes, een kinderspeeltuintje, bbq-plek en de oude waslijnen die er nog hingen. Zuster Catharina herinnerde zich nog hoe moeder-overste toendertijd zei dat ze het ondergoed tussen de lakens in moest hangen, anders was het geen net gezicht…. Binnenin het klooster is er niet veel herkenbaars meer, alleen de kruisweg in de gang en enkele glas-in-loodramen. Wel had een van de bewoners een nieuwe vlag ontworpen: Sancta Monica met daarop Caritas (Barmhartigheid). Heel passend bij de oude en de nieuwe bewoners. Als afscheidscadeau gaven de zusters een Afrikaans bordje met Karibu (Welkom in Swahili) erop, wat bij de ingang komt te hangen. Ook deelden ze hun boekjes Dragers van Hoop (met interviews van zusters) uit en wandelbrochures met de Witte Zusterroute, die uiteraard ook langs Sancta Monica loopt. Het was een prachtig weerzien, mede dankzij de nieuwe ‘kloosterlingen’!

https://www.brabantserfgoed.nl/page/13126/klooster-sancta-monica-in-esch.