Historie vastgelegd in levensboeken

De congregatie vindt het heel belangrijk dat de verhalen van de zusters bewaard blijven. Hun eigen kijk op hun leven en werk in Afrika en in Nederland. Waarom hebben ze hiervoor gekozen? Wat deed hen hun roeping volgen? Waar geloofden ze in en wat wilden ze bereiken? Hoe heeft dit uitgepakt? En hoe kijken ze hier uiteindelijk op terug?

Daarom zijn we al enige jaren geleden gestart met het project Levensboeken. Zusters worden uitgebreid geinterviewd, eerst door vrijwilligers, tegenwoordig door een professioneel schrijfster en historica. Vervolgens wordt hun verhaal opgetekend in een levensboek en verluchtigd met foto’s en kaarten. In eerste instantie is het levensboek bedoeld voor onze archieven in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in St. Agatha, maar ook de familie van de zuster is vaak erg geinteresseerd in deze levensboeken. Dus bij de officiele overhandiging aan de zuster, gaan er meestal een paar exemplaren naar de familie. De zuster bepaalt zelf wie haar boek mag lezen. Hieronder ziet u het feestelijk moment van de overhandiging door schrijfster Sabine Ticheloven aan Zr Betsie Rijkers en Zr Annie van Breukelen. Er zijn al zeker 20 levensboeken gemaakt en er zullen er nog enkelen volgen.

Voor contact: http://www.sabineticheloven.nl/