Voor het nieuwe KRO-NCRV programma Anita in de missie tekent Anita Witzier de levensverhalen op van de allerlaatste Witte Zusters uit Boxtel. Anita is gefascineerd door de avontuurlijke levens die deze vrouwen hebben geleid: het opkomen voor de allerzwaksten onder de moeilijkste omstandigheden.
Jonge meiden zijn het nog, wanneer ze als missiezusters vol idealen de lange reis naar Afrika maken. Gedreven door geloof, vastbesloten om de wereld te verbeteren.
Volgorde van de zusters op de foto van links naar rechts. Staand: Zr Antoinette, Zr Betsy Rijkers, Zr Riet, Zr Truus, Zr Bep en zittend: Zr Anna -Brigittha, Zr Betsy Derksen
Zr. Theresia (87): ‘Ik verslond de boekjes met verhalen over de missie in Afrika en ik dacht: dat wil ik ook, mensen helpen! Toen ik als jonge zuster vertrok, had ik nog nooit een vliegtuig van dichtbij gezien!
Zr. Antoinette (89) ’Ik heb daar nog nooit iemand bekeerd, dat vond ik mijn taak niet. Ik kwam om de mensen te helpen, in het ziekenhuis, bij bevallingen en door vrouwen les te geven’.
Officieel heten ze de Missiezusters van Onze lieve Vrouw in Afrika. Maar ze worden bekend als de ‘Witte Zusters’, vanwege hun hagelwitte habijten. Tot diep in de twintigste eeuw zijn de zusters in Afrika actief, ze bouwen scholen en werken in ziekenhuizen. Ze richten zich vooral op de vooruitgang en de ‘empowerment’ van de lokale vrouwen.
Zr. Anna-Brigitta (87): ‘Ik ging voor de vrouwen, om ze vooruit te helpen, en de vrouwen waren er echt fantastisch, zo leergierig en slim! En ze werden zo slecht behandeld. Daar wilde ik wat aan doen’
Hoogbejaard maar kraakhelder van geest genieten de zusters van hun welverdiende rust in het Wereldhuis in Boxtel. Anita zoekt hen op en de zusters vertellen openhartig over hun decennialange leven in Afrika, over hun vreugde en geluk maar ook over de donkere en gevaarlijke momenten.
Zr. Riet (90) werkte in Oeganda tijdens het schrikbewind van Idi Amin: ‘s ’Nachts kwamen vaak gewonde rebellen naar ons ziekenhuis. Ik hielp als verpleegster iedereen natuurlijk. Maar de kliek van Idi Amin werd daar heel boos over. Ze dreigden met geweld. Ik moest overgeplaatst worden omdat ik gevaar liep…’
De laatste Nederlandse Witte Zuster heeft Tanzania pas in 2020 verlaten en hun werk is overgenomen door Afrikaanse zusters. Wat dreef ze al die jaren en wat vinden ze nu van hun missiewerk? Anita Witzier tekent de verhalen op, en dat is net op tijd. Alleen al dit jaar hebben ze in Boxtel afscheid moeten nemen van 11 missiezusters. Er zijn nog maar 18 Witte Zusters in Nederland.
Anita in de missie, op 15 en 16 december om 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.