Generaal Kapittel 2023

Generaal Kapittel 2023

Binnenkort begint het 26e Generaal Kapittel van onze Congregatie. Het vindt plaats van 29 april tot 15 mei 2023 in Fraterna Domus Sacrofano bij Rome. Er zullen zo’n 47 deelnemers uit de hele wereld komen: Canada, Europa, Oost- en Centraal Afrika, Noord- en West-Afrika. Naast religieuzen zullen er ook enkele landeNcoördinatoren en geassocieerde leken deelnemen. Een Generaal Kapittel wordt om de 6 jaar gehouden, er wordt een nieuw Generaal Bestuur gekozen en het beleid en de apostolische prioriteiten voor de komende jaren worden vastgesteld. Wat betekent missie voor de Congregatie in deze tijd en hoe wil ze dit vormgeven? Ook zullen de aanpassingen van de Constituties worden vastgesteld. Het Kapittel is het hoogste orgaan van de Congregatie en voor de zusters is het een tijd van dankbaarheid, een tijd van samenzijn, medeverantwoordelijkheid, participatie en onderscheiding. Hoe blijf je samen trouw aan het charisma en de missie van de Congregatie?

Het thema van dit Kapittel is:

De transformerende liefde van de Verrezen Heer roept ons op

Om samen op weg te gaan zonder angst,

Ons charisma te verdiepen in samenwerking met anderen, en

Onze tent te vergroten, terwijl we werken aan een nieuwe schepping.

Het logo van het Kapittel ziet er als volgt uit:

Wat betekent het logo?

De herrezen Jezus: Jezus staat in het centrum van het logo, omdat Hij het centrum is van ons leven, onze roeping en onze missie. Hij houdt zijn handen uitgestrekt en zijn hart is open. Wij willen van Hem leren hoe open te blijven in ons hoofd en ons hart.

Twee figuren: De Verrezen Heer bidt continu voor ons: “Moge jullie allen een zijn!” Je ziet twee figuren die een gezamenlijke romp hebben. Hun armen zijn als takken die samen een tent vormen. Ook wij willen samenwerking en eenheid uitstralen en in staat zijn om onze tent te vergroten. Elk van hen kijkt de Verrezen Heer aan en wordt, tegelijkertijd, door Hem veranderd, door Zijn Liefde. We hebben een voortdurende transformatie nodig om gezondene te zijn.

De handen: deze hebben verschillende vormen en kleuren. Ze zijn deel van de boom, ze vormen een boomtop. Ze symboliseren onze samenwerking met anderen: leken, medewerkers, maar ook allen die wij ontmoeten, die deelnemen in ons charisma en die samen met ons werken aan een nieuwe schepping.

Het zaad: dit is het symbool van nieuw leven. Het zaad in de grond wacht op ontkieming. Dit gebeurt in het geheim, we weten niet wanneer, hoe of wat. Langzaam krijgt het wortels en de stam klimt naarboven vanuit de aarde om een plant te worden. Ook wij zijn uitgenodigd om leven te scheppen in onze dagelijkse werkelijkheid, niet vergetend dat God zelf ons kan verrassen.

De wortels: deze zijn een symbool van onze worteling in Christus. Wij verdiepen onze wortels in Christus, in ons charisma, in onze spiritualiteit, als we de Verrezen Heer toestaan ons te veranderen door Zijn Liefde.